בית הספר הדמוקרטי בבקעת אונו
מקום ללמידה, חקירה וסקרנות, הקיימים בכל ילד
מקום המעודד ללמוד בתשומת לב, עצמאות, בחירה וחופש



עדכונים מקורס שעשועי כימיה

2/10/02:

שיעור שמן ומים

הסבר כללי: (בוחן פתע בסוף הפרלמנט ביום שישי)
בשעור לפני סוכות הזכרנו אטומים ומולקולות.
כל החומר בעולם עשוי מאטומים. אטומים מתחברים ויוצרים מולקולות. (פרודות בעברית)
האטום הוא החומר הקטן ביותר שאפשר לפרק אותו באמצעים כימיים. לאטומים יש גרעין שמורכב מפרוטונים (בעלי מטען חיובי) ומניורונים (אין מטען בכלל). סביב הגרעין של האטום נמצאים האלקטרונים שלו (בעלי מטען שלילי). האלקטרונים מסודרים בקליפות. הקליפה הראשונה יכולה להכיל 2 אלקטרונים. הקליפות הבאות יכולות להכיל 8 אלקטרונים כל אחת.
בכל אטום יש את אותו מספר של פרוטונים ואלקטרונים. כל קליפה פנימית חייבת להתמלא באלקטרונים לפני שהקליפה הבאה בתור תוכל לקבל אלקטרונים. כאשר הקליפה החיצונית של האטום מכילה פחות אלקטרונים מהמכסימום שלה האטום הזה ינסה להתחבר עם אטומים אחרים כדי להשלים את הקליפה החיצונית שלו בעזרת אלקטרונים משותפים.
דוגמה:
המולקולה של המים. המים מוכרים לכימאים בשם H2O . המולקולה של המים בנויה מ 2 אטומים של מימן (H) ואטום אחד של חמצן (O). 2 האטומים של מימן המכילים רק אלקטרון אחד בקליפה החיצונית שלהם (קליפה של שני אטומים) והם מתאזנים עם אטום החמצן שיש לו 6 אלקטרונים בקליפה החיצונית שלו (קליפה של 8 אלקטרונים).
מולקולות יכולות להיות קוטביות או לא קוטביות. מולקולות קוטביות נדבקות זו לזו. גם מולקולות לא קוטביות נדבקות זו לזו. הסיבה שסבון כלים וסבון כביסה עובדים היא שהם בנויים ממולקולה מאוד ארוכה שצד אחד שלה קוטבי והשני לא. החלק הלא קוטבי (בשבוע שעבר קראתי לו "שונא מים") מתחבר עם השומן על הצלחת או עם הלכלוך על הבגדים. כשהחלק הקוטבי של המולקולה (החלק ש"אוהב מים") מתחבר עם מולקולות קוטביות אחרות (כמו מים) הלכלוך נשטף יחד עם הסבון.

ניסויים:
חלק ראשון - נוזלים קוטביים ולא קוטביים
בדקנו: האם שמן ומים מתערבבים? מצאנו שלא.
הוספנו צבע מאכל וקיבלנו כוס עם מים צבעוניים ומעליהם שכבת שמן נקיה.
(כמובן שאם שופכים את כל בקבוק הצבע מאכל משהו בכל זאת מתערבב בשמן, אבל אז אפשר לראות כדוריות של צבע, וגם זה מעניין)
שמרנו את הכוס ומה שיש בתוכה לחלק השני של השעור.
בדקנו גם מה קורה עם מנערים שמן ומים יחד, ומה קורה עם מוסיפים סבון ומנערים.
(נוצרת תמיסה מאוד מוצלחת לבועות סבון...)
השמן הוא נוזל לא קוטבי, המים הם נוזל קוטבי, ועל הסבון כבר הסברנו בחלק ההסבר.

חלק שני - ציפה
בדקנו את הציפה של פחיות דיאט קולה ושל קולה. לפי הספר שתיהן אמורות לצוף (משקה קל או לא?) כי הפחית מאלומיניום והמשקה מוגז. למעשה פחית הקולה עמדה בתחתית הדלי, אבל הדיאט קולה צף. מי שיודע למה מקבל שתי נקודות וציון לשבח בסיכום שעור הבא.
ראינו גם שצנצנת זכוכית ריקה צפה, אם הפתח שלה כלפי מעלה. חומר יכול להיות יותר כבד ממים ובכל זאת לצוף. (אני מקווה למצוא הסבר ממצה לזה באינטרנט, אתם יכולים לבחון אותי בשבוע הבא)

תמרה.


לעדכונים מקורסים נוספים







Graphics created by School Icons